Rackové

7. března 2016 v 15:20 |  příroda



U nás v ČR se nejčastěji setkáte s rackem chechtavým. Jeho hmotnost je 200-390 g, délka těla 29-31 cm. Nejvyšší prokázaný věk racka je 32 let. Živí se převážně živočišnou potravou, ale v létě nepohrdne ani rostlinnou složkou. V Čechách se jedná o tažný druh ptáka, který odlétá přezimovat do Středomoří a atlantské oblasti. Malá část z naší populace racků přezimovává v Čechách, například v Praze. Pro racka je typické hnízdění v různě velkých koloniích. Hnízda si staví převážně na zemi, v rákosovém porostu. Vzácně můžeme spatřit i hnízda v křoví nebo na stromech. Hnízdí pouze jednou do roka, při zničení snůšky může zahnízdit ještě jednou. Snáší obvykle tři vejce. V poslední době, ale ornitologové pozorují, že stále častěji snůška racků obsahuje pouze dvě vejce. Také se často vyskytují deformovaná mláďata a dochází více k jejich úhynu. Proto stavy racků stále klesají. Příčin je podle odborníků více. Racci přijímají jedy v potravě, ať už z polí plných pesticidů a umělých hnojiv nebo ze zamořených skládek plných těžkých kovů. Ubývá také míst vhodných k jeho hnízdění, v důsledcích odvodňování mokřadů mizí vhodné prostředí. Výjimkou není ani přímé pronásledování racků, jejich lov, sběr vajec nebo přímé otravy. Tento stav vedl k zapsání racka chechtavého do Červeného seznamu ČR do kategorie zranitelných druhů. Pokud odhodíme naší povýšenost a zamyslíme se nad koloběhem přírody, uvědomíme si, že jsme pouze střípkem celé té mozaiky živočišných druhů. Jeden bez druhého nemůžeme fungovat. Člověk by měl respektovat již existující faunu a flóru a svými zásahy jí neničit. Česká společnost ornitologická (ČSO) mapuje jeho hnízdní stavy v České republice. Nejpřesnější záznamy jsou z jižních Čech. Zde, pro představu, hnízdilo v roce 1966 30 000-40 000 párů racků v osmdesáti koloniích. Největší počet hnízdících racků v historii sčítání byl v roce 1977. Bylo to 60 000-70 000 párů ve stovce kolonií. Naposledy proběhlo sčítání v roce 2002 a ornitologové napočítali pouze kolem 10 000 párů, ve 28 koloniích.

Čerpáno z podkladů České ornitologické společnosti.










 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Hanka Hanka | E-mail | Web | 7. března 2016 v 15:35

To jsou jedinečné snímky, Mirku!
Krásně se ti podařilo racky vyfotit a taky jsi je skvěle natočil ... vážně paráda!
Ten první záběr, kde jsou tři vedle sebe je dokonalý!
Mně se podařilo racky vyfotit před pár lety u Novomlýnských nádrží, ale jenom v letu. :-?
Přeji hezké odpoledne. Po dopoledním sněžení se u nás vyklubalo sluníčko!
Hanka

2 Jarka Jarka | Web | 7. března 2016 v 18:15

Jako holka si pamatuji, že jsme měli racky i na Jordáně a že jsme jim z hráze házeli pečivo, ale byli to racci s černou hlavičkou. Teď k nám nelétají ani ty s hlavou bílou, asi se jim zalíbilo někde jinde...

3 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 7. března 2016 v 20:20

Krásné fotografie a krásně pózovali. Parádní

4 Intuice Intuice | E-mail | Web | 7. března 2016 v 20:23

Parádní! Nejvíce racků jsem si užila vloni v cizině na dovolené. To ale nebyli tito rackové, ale tmavší a větší. :-)

5 Helena Helena | E-mail | Web | 8. března 2016 v 8:34

Je dobře, že u vás jsou Mirku. Ano, jsme jeden z článků řetězce a vůbec si neuvědomujeme, jak je křehký. ;-)  :-)

6 Ďábelská Victoria Ďábelská Victoria | Web | 8. března 2016 v 9:46

Boží fotky 8-O

7 Ji Hei - Fotografie Ji Hei - Fotografie | E-mail | Web | 8. března 2016 v 13:59

Na první fotce jsou legračně seřazení :)). Moc pěkné fotečky, Mirku :).

8 signoraa signoraa | Web | 8. března 2016 v 14:12

Mirku, krásné fotky i video a hlavně velice zajímavý a hlavně poučný článek.:-D
V září jsme byli na Máchově jezeře a já byla překvapená, že jsme neviděli racky. Pamatuji si z doby dětství, kdy provázeli v hejnech každou lod' a pak z doby, kdy jsem dělala jachting, kolik jich tu bývalo.
Rackové a další druhy jsou opravdu ohroženými druhy. Vzpomínám třeba na obyčejné vrabce, kterých tu bývaly spousty a už pár let jsem vrabčáky v Praze neviděla. ;-)

9 děda tik tak děda tik tak | Web | 8. března 2016 v 16:35

[1]: Díky Hani za pochvalu fotek. Tentokrát to bylo snadnější, protože jich bylo poměrně hodně, tak bylo z čeho vybrat. :-)

10 děda tik tak děda tik tak | Web | 8. března 2016 v 16:46

[2]: Zřejmně hledají lepší místa pro obživu. :-)

11 děda tik tak děda tik tak | Web | 8. března 2016 v 16:47

[3]: Díky :-)

12 děda tik tak děda tik tak | Web | 8. března 2016 v 16:49

[4]: Pokud jsi byla u moře, tak tam je mnohem větší příležitost vidět tyto ptáky. :-)

13 děda tik tak děda tik tak | Web | 8. března 2016 v 16:51

[5]: Díky Helenko. Poslední roky je přece jen vidět více různého ptactva. :-)

14 děda tik tak děda tik tak | Web | 8. března 2016 v 16:52

[6]: Díky. :-)

15 děda tik tak děda tik tak | Web | 8. března 2016 v 16:53

[7]: Zřejmně tušily, že je budu fotit, tak se předváděly. :-)

16 děda tik tak děda tik tak | Web | 8. března 2016 v 16:58

[8]: Díky a jsem rád, když se fotky líbí. Migrace ptáků je asi hodně ovlivněna stavem přírody a podmínkami pro jejich obživu. :-)

17 Intuice Intuice | E-mail | Web | 8. března 2016 v 17:09

[12]: Byla jsem loni po 43 letech. :-)

18 Hanka Hanka | 14. března 2016 v 15:13

To je pro mne zajímavé, netušila jsem, že se mohou dožít tak vysokého věku. Tady v naší oblasti moc racků nevidím, vlastně vůbec nějak ptáků ubylo. ???  :D

19 děda tik tak děda tik tak | Web | 14. března 2016 v 17:48

[18]: Asi to je podle oblastí. Podle toho, jak to vidím tady, tak je to opačně. :-)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama